Cityförster: Gumowy dom

Cityförster: Gumowy dom

Architekci z Cityförster są autorami koncepcji niedawno ukończonego drewnianego domu, który z zewnątrz nie wyróżniałby się niczym szczególnym, gdyby nie oryginalna gumowa elewacja. Ta dwukondygnacyjna willa jest jednym z dwunastu obiektów usytuowanych na terenie eksperymentalnego obszaru zabudowy De Eenvoud na przedmieściach Almere w Holandii.

Rubber House jest jednorodzinnym domem wybudowanym z wyróżniającej się dużą energooszczędnością konstrukcji drewnianej pokrytej czarną gumą EPDM. Jednym z podstawowych założeń Cityförster, którym kierowali się przy tworzeniu koncepcji tego budynku, była jego prostota. Architekci podkreślają, że chociaż wartość ta utożsamiana jest (i słusznie) ze skromnością, wcale nie musi oznaczać ascezy czy rezygnacji z luksusu. Ów prostotę rozumieją przede wszystkim jako możliwość wykorzystania potencjału, czego dowodem jest właśnie projekt Rubber House.

Należy tutaj dodać, że omawiana willa nawiązuje swoją architekturą do prostych zabudowań holenderskich stodół. Na całą konstrukcję składa się dwupoziomowa przestrzeń pokryta asymetrycznym, dwuspadowym dachem. Guma EPDM, zazwyczaj stosowana w budownictwie jako warstwa membrany płaskich dachów, tutaj wykorzystana została do pokrycia niemalże całego budynku. Tworzy ona wrażenie surowej estetyki i ciekawie kontrastuje z odsłoniętą drewnianą konstrukcją na liczącym 40 m2 tarasie.

W Rubber House wydzielić można dwie zasadnicze części: jedną o wysokości dwóch kondygnacji (strefa dzienna z salonem, kominkiem oraz kuchnią) oraz drugą, stanowiącą dwa niezależne piętra o tradycyjnej wysokości. W tej  ostatniej znajduje się łazienka, toaleta, schowek oraz gabinet do pracy. Na wyższej kondygnacji przewidziano sypialnię z oddzielną łazienką i obszerną garderobą.

Na szczególną uwagę zasługuje wspomniany wcześniej taras z drewnianej konstrukcji, która w innych częściach budynku osłonięta jest gumowym pokryciem. Przez duże szklane drzwi dostać się z niego można do salonu i kuchni. Otwarty układ całej willi umożliwia wizualny kontakt z otaczającą ją naturą.

Nazwa inwestycji: Rubber House 2.0

Adres: Almere, prowincja Flevoland, Holandia

Projekt: Cityförster

Zespół projektowy: Arne Hansen, Nils Nolting

Klient: At Kasbergen, Alet Breugom

Termin realizacji: październik 2011

Zdjęcia: http://www.cityfoerster.de